Tag Archives: Kanel

Min egen rabarberkaka

Min egen rabarberkaka

Ingredienser
6-8 rabarber
kanel
150 gram smör
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Gör så här
1. Skala och skiva rabarberna i 1 centimeters skivor.
2. Lägg rabarberskivorna i en eldfast ugnsform och strö kanel över rabarberskivorna.
3. Smält smöret i en kastrull och blanda i de torra ingredienserna.
4. Bre pajsmeten över rabarberskivorna.
5. Lägg pajen i ugnen, 200° ca. 25 min.

Serveras med vaniljsås eller vanlijglass.

Holländsk rabarberpaj

Smarrigt god holländsk Rabarberpaj – smakrik och enkelt recept på holländsk Rabarberpaj.

Portioner: 8-10

Ingredienser:
250 g osaltat smör, skuret i små bitar
50 g strösocker, knappt 4 msk
400 g vetemjöl, knappt 7 dl
vatten, iskallt
2 kg rabarber
50 g smör
250 g farinsocker, drygt 3 1/4 dl
1 krm kanel
1 msk aprikossylt, rågad, utrörd i lite kokhett vatten

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°
2. Skala och skär rabarberna i högst 5 mm tjocka skivor.
3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker (spara 1 msk till senare), äppelskivor och kanel. Koka på svag värme 10-15 minuter tills rabarberskivorna mjuknat, men merparten är hela. Lyft av från värmen och häll av vätskan.
4. Smörj rikligt en form med löstagbar botten (30 cm i diameter) och pudra lätt med mjöl. Se till att hela formen blir väl täckt.
5. Kavla ut 2/3 av degen till en platta som inte är tjockare än 2 1/2 mm. Lägg den i formen och pressa ut den mot kanterna. Låt 1 cm hänga ut över kanten. Nagga med en gaffel och grädda 15 minuter.
6. Kavla ut resten av degen och skär den i 8 strimlor, 1 cm breda. Se till att de har samma längd som formens diameter. Skär också ut en extra lång remsa som ska räcka runt kanten.
7. Lägg äppelblandningen i det gräddade pajskalet och strimlorna i ett gallermönster ovanpå. Skär av alla bitar som hänger utanför och täck ändarna med den långa degstrimlan. Vecka kanten genom att nypa med tummen och pekfingret. Pudra lätt med resten av farinsockret och grädda 20-25 minuter tills pajen är gyllenbrun. Glasera genast med aprikossylten och servera pajen varm med crème fraiche eller vaniljglass.

Pajdeg:
1. Lägg smör, socker och mjöl i en skål och blanda samman med fingertopparna tills det blir till en grynig massa.
2. Tillsätt lite iskallt vatten och arbeta ihop degen. Låt stå i kylskåpet ca 20 minuter.

Glutenfri rabarberpaj

En smarrig glutenfri Rabarberpaj som alla som inte tål gluten (glutenfritt) kan njuta av och frossa i.

Det är supergott och enkelt att göra Rabarberpajen. Receptet på den glutenfria Rabarberpajen här nedan räcker för ungefär 6 personer.

Ingredienser

(6 portioner)

Pajdeg

– 3 dl MixWell ljust basmjöl
– 125 gram margarin
– 1 kryddmått bakpulver
– 1 msk socker
– 2 msk vatten

Pajfyllning

– 50 gram margarin
– 1/2 dl socker
– 2 ägg
– 100 gram riven mandelmassa
– 3-4 rabarber
– kanel efter behag

Gör så här, pajdeg

1. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till en smidig pajdeg. Går utmärkt i matberedare.
2. Låt vila kallt i 30 minuter.
3. Tryck ut degen med mjölad hand i en pajform.
4. Förgrädda 10 minuter i 200 grader.

Gör så här, pajfyllning:

1. Smält margarinet.
2. Tillsätt socker, de söndervispade äggen och mandelmassan.
3. Sjud under omröring till blandningen tjocknar. OBS! får ej koka.
4. Häll fyllningen i pajskalet. Skala och rabarberskivor rabarberna.
5. Blanda rabarberskivorna med kanel och stick ner dem i smeten.
6. Grädda i 200 grader 40-45 minuter i ugnens nedre del.

Tidsåtgång

ca 50 minuter

Serveras med

Glass, grädde eller vaniljsås.

Rabarberpaj med havregryn

Ett enkelt och gott recept på Rabarberpaj med havregryn – enklaste Rabarberpajreceptet med havregryn.

Hör ni också till dem som gillar smulpaj med rabarber, men inte gillar att bli kladdig när själv pajdegen ska blandas till? Så är det med mig, men för något år sedan hittade jag ett recept där man uppnår ungefär samma effekt, men slipper själva kladdet. Sen är det ett plus att det går åt mindre fett också.

Ingredienser

(4 portioner)
* 4 rabarber
* 2 tsk kanel
* 2 msk socker
* 2 dl havregryn
* 1 dl mjöl
* 1 msk socker
* 100 g smör

Instruktioner

1. Skala, kärna ur och skiva rabarberna. Lägg dem i en ugnsfast form.
2. Strö över socker och kanel.
3. Blanda havregryn, mjöl och socker i en bunke och häll över rabarberskivorna.
4. Hyvla smör med en osthyvel till tunna skivor, som täcker mjölblandningen.
5. Grädda i cirka 20 minuter i 225 °C tills det har blivit fin färg och en knäckig yta på pajen.

Tidsåtgång

ca 25 minuter

Serveras med

Vaniljsås eller vaniljglass.

Helgas rabarberpaj

Rör rumsvarmt smör och socker pösigt. Rör ner ett rumsvarmt ägg. Rör sist ner mjölet, ta kanske fingrarna till hjälp. Tumma ut i en pajform, täck kanterna med remsor av folie. Förgrädda i 200 grader i ca 10 minuter.

Vispa 2 dl grädde till ett mjukhårt skum. Vispa 2 ägg med 1 ½ dl socker. Rör ner 2 burkar gräddfil i den vispade grädden, sen 1 tsk vaniljsocker och sist de vispade äggen. Häll ut i det förgräddade pajskalet.

Skala och kärna ur äppel av en fast och gärna syrlig sort. Halvera rabarberna, skiva dem i riktigt tunna skivor. Rada skivorna i vackert mönster ovanpå fyllningen. Strö mald kanel överst. Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i 1 timme. Låt pajen svalna ganska mycket så den stabiliserar sig. Servera ljummen eller kall, med eller utan vaniljsås!

Pajskal:
100 gram smör eller margarin
3/4 dl socker
1 ägg
3 dl socker

Fyllning:
2 dl grädde
2 ägg
1 ½ dl socker
2 burkar gräddfil
1 tsk vaniljsocker
3 stora äppel