Tag Archives: Vaniljsås

Mumsig rabarberpaj

Fick det här receptet av att snoka på min mamma när hon bakade när jag var liten, vad jag listat ut så ska du göra så här för att få en mumsig Rabarberpaj!

Värm upp ugnen till 225 grader, blanda ingredienserna nedan och se till att fatet är både ugnsäkert och insmort med margarin. Lägg på rabarberna som du tärnar först och sen kanel och socker ovanpå. Häll på resten av smulpajen och låt stå i ugnen i ca 25 minuter. Servera med massor av vaniljsås!

2.5 dl mjöl
100100 gram margarin
5-6 rabarber, gärna riktigt stora
1 1 dl socker
1 1 msk kanel
1 Mycket vaniljsås, gärna Marzan

Rabarberpaj med vaniljsås i pajen

Fantastiskt god Rabarberpaj som är lite annorlunda än de vanliga och lite tråkiga pajerna. Om du är sugen på en utmanande och belönande paj så är denna variant den solklara vinnaren! Självklart är de tmed hemmagjord vaniljsås i pajen.

* Paj med botten och lock.
* pajdeg (blanda 4 dl vetemjöl med 150 ml smör och ett ägg och lite maizena)
* Till fyllningen
* 4 till 5 medelstora röda rabarber.
* 1,5 dl socker
* lite kanel (typ en matsked)
* en tesked vaniljsocker
* Till såsen
* 1,5 dl mjölk
* 2,5 dl grädde
* ett ägg
* en matsked vaniljsocker
* kanel

Grädda pajdegen 10 minuter i ugnen på 200 C.

Under tiden kan man förbereda fyllningen. Man skär rabarberna i små skivor eller rundar. Sedan blandar man sockern, vaniljsocker och kanel.

Ta ut pajbotten och stäng av ugnen för nu.

Nu ska man göra vaniljsåsen: blanda ägg, mjölk och grädde. Värma på svag värme (låt såsen aldrig koka!) och vispa under tiden. Om du ser att såsen att tjocknar, ta den av spisen. Häll i vaniljsocker och lite kanel.

Lägg rabarberna in i formen. Nu kan du fördela den största delen av socker/kanelblandningen, som vi gjorde tidigare, över rabarberna. Sedan häller du över vaniljsåsen som kommer att försprida sig över och under rabarberna. Häll inte över för mycket annars rinner såsen ut när du värmer pajen!

Om du har gjort allt ovanstående 🙂 kan du avsluta med pajlocket. Du kan själv välja hur du vill göra det. Det enda som är viktigt är att dela degen i små strimlor som du sedan lägger över pajen i t.ex. korsform eller ngt. Du kan också göra pajen utan lock om du vill.

Sedan ska pajen gräddas i ugnen på 200 C i mitten cirka 50 minuter.

Rabarberkaka rabarberpaj

Recept på rabarberkaka, Rabarberpaj som är en smulpaj med rabarber. Enkel och god Rabarberpaj. Servera med kall vaniljsås eller glass. Ingredienser till recept involverar nedanstående mums:

* 6 rabarber
* 2 msk socker eller efter smak
* Pajdeg:
* 1 dl vetemjöl
* 1 dl grahamsmjöl eller havregryn
* 2 tsk socker
* 100 g smör eller margarin

Tillagning av recept

1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnssäker form med smör eller margarin. Skölj, skala och kärna ur rabarberna. Skär dem i tunna skivor eller rabarberskivor. Lägg rabarberskivorna i formen. Strö över sockret. Lägg mjöl, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta ihop till en grynig massa. Strö smuldegen över rabarberna. Ställ formen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, cirka 20 minuter.

Rabarberpaj med havregryn

Ett enkelt och gott recept på Rabarberpaj med havregryn – enklaste Rabarberpajreceptet med havregryn.

Hör ni också till dem som gillar smulpaj med rabarber, men inte gillar att bli kladdig när själv pajdegen ska blandas till? Så är det med mig, men för något år sedan hittade jag ett recept där man uppnår ungefär samma effekt, men slipper själva kladdet. Sen är det ett plus att det går åt mindre fett också.

Ingredienser

(4 portioner)
* 4 rabarber
* 2 tsk kanel
* 2 msk socker
* 2 dl havregryn
* 1 dl mjöl
* 1 msk socker
* 100 g smör

Instruktioner

1. Skala, kärna ur och skiva rabarberna. Lägg dem i en ugnsfast form.
2. Strö över socker och kanel.
3. Blanda havregryn, mjöl och socker i en bunke och häll över rabarberskivorna.
4. Hyvla smör med en osthyvel till tunna skivor, som täcker mjölblandningen.
5. Grädda i cirka 20 minuter i 225 °C tills det har blivit fin färg och en knäckig yta på pajen.

Tidsåtgång

ca 25 minuter

Serveras med

Vaniljsås eller vaniljglass.

Rabarberpaj med honung

Hacka snabbt samman mjöl, socker, salt, smör och ägg till en slät pajdeg som får vila kallt ca en timme. Kavla ut degen (mellan bakpapper) till en tunn kaka ca 24 cm. Lägg över på plåt med bakpapper och tryck upp kanterna runt om. Forma dem med mjölad tumme och gaffel. Sätt ugnen på 175°C. Dela rabarberna och ta bort kärnhuset. Tunnskaliga rabarber behöver inte skalas. Skär tunna, tunna skivor och lägg i vackert mönster över degen. Strö socker över och grädda på nedersta falsen ca 45 minuter tills degen fått fin färg. Värm honungen försiktigt och pensla över rabarberna.

Servera ljummen med iskall vispad grädde eller lite fin vaniljsås.
Ingredienser
2-3 rabarber, syrliga
ca 2 msk strösocker
ca 2 msk flytande honung

Pajdeg:

2 dl vetemjöl
3 msk strösocker
salt, några korn
ca 60 g smör
1 ägg

Mammas rabarberpaj

Skala rabarberna och skär dem i halvcentimeter tunna skivor. Lägg dem, 1 dl av sockret och vattnet i en kastrull och låt koka (ca 5 min) tills rabarberna blivit lite mjuka (inte för mjuka för då blir pajen mosig). Rör ihop margarinet med restena (1 dl) av sockret, tillsätt därefter ägget och sedan mjölet blandat med bakpulvret omväxlandes med mjölken. Häll sedan av vattnet från rabarberna och rör i den i smeten. Häll blandningen i en form och grädda i 200 grader i ca 45 minuter.Serveras med kall vaniljsås!

Ingredienser:
1½ liter rabarber
2 dl socker
½ dl vatten
75 g margarin
1 ägg
2 dl mjöl
1 dl mjölk
1½ tsk bakpulver