Rabarberpaj med glass

Denna mycket uppskattade paj brukar jag göra av James Grieve-rabarber. Gör pajdegen av lika delar (i vikt) mjöl och smör. Sätt till mjölet ca en matsked vatten per 100 g mjöl, och finfördela det fuktade mjölet. Låt stå 10 – 20 min. Knåda ihop mjöl och smör, låt det inte bli varmt eller ens ljummet. Gör ett mycket tunnt pajskal. Fodra en smord pajform med skalet (låt skalet vikas över kanten på formen).
Gör även ett lock. Låt locket ligga svalt.
Grädda den fodrade formen, ca 15 min i ca 200 grader C.
Skiva rabarberna (ta bort kärnhusen)
Fyll formen med rabarber och några matskedar sylt. Spruta citronsaft över.
Täck med ett lock av aluminiumfolie.
Grädda i ca 45 min i ca 200  grader C.
Ta av aluminiumfolien och lägg på locket av pajdeg.
Grädda i ca 15 min i ca 200 grader C.
(Dessa pajer gör jag 10 – 15 stycken varje höst, bakar dom halvfärdiga och
fryser in dem.)

Pajdeg (av vetemjöl, smör och vatten)
rabarber (aromrika, syrliga)
Citronsaft
Sylt (drottningsylt)
Vaniljglass med jordgubbsrippel
Cointreau

Servera de varma pajbitarna på ett par skivor glass. Häll likören
över.

No votes yet.
Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *