Rabarberpaj med vaniljsås i pajen

Fantastiskt god Rabarberpaj som är lite annorlunda än de vanliga och lite tråkiga pajerna. Om du är sugen på en utmanande och belönande paj så är denna variant den solklara vinnaren! Självklart är de tmed hemmagjord vaniljsås i pajen.

* Paj med botten och lock.
* pajdeg (blanda 4 dl vetemjöl med 150 ml smör och ett ägg och lite maizena)
* Till fyllningen
* 4 till 5 medelstora röda rabarber.
* 1,5 dl socker
* lite kanel (typ en matsked)
* en tesked vaniljsocker
* Till såsen
* 1,5 dl mjölk
* 2,5 dl grädde
* ett ägg
* en matsked vaniljsocker
* kanel

Grädda pajdegen 10 minuter i ugnen på 200 C.

Under tiden kan man förbereda fyllningen. Man skär rabarberna i små skivor eller rundar. Sedan blandar man sockern, vaniljsocker och kanel.

Ta ut pajbotten och stäng av ugnen för nu.

Nu ska man göra vaniljsåsen: blanda ägg, mjölk och grädde. Värma på svag värme (låt såsen aldrig koka!) och vispa under tiden. Om du ser att såsen att tjocknar, ta den av spisen. Häll i vaniljsocker och lite kanel.

Lägg rabarberna in i formen. Nu kan du fördela den största delen av socker/kanelblandningen, som vi gjorde tidigare, över rabarberna. Sedan häller du över vaniljsåsen som kommer att försprida sig över och under rabarberna. Häll inte över för mycket annars rinner såsen ut när du värmer pajen!

Om du har gjort allt ovanstående 🙂 kan du avsluta med pajlocket. Du kan själv välja hur du vill göra det. Det enda som är viktigt är att dela degen i små strimlor som du sedan lägger över pajen i t.ex. korsform eller ngt. Du kan också göra pajen utan lock om du vill.

Sedan ska pajen gräddas i ugnen på 200 C i mitten cirka 50 minuter.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.2/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)
Rabarberpaj med vaniljsås i pajen, 8.2 out of 10 based on 6 ratings

6 thoughts on “Rabarberpaj med vaniljsås i pajen”

  1. Det blev najs! hade inge maizena och bara ≈1,5 dl grädde men det funk!

    perfekt en bakissöndag som denna. å gud

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. en otroligt god paj har just satt i mig två stora bitar mums
    kan verligen rekomendera detta recept

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Äppel kakan smakade pyton. Kan redkomendera denna paj till de som äter vad som helst! tackar..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Helt ok Rabarberpaj! Lite amerikansk stuk, dock fick jag inte till locket på bästa sätt (blev lite torrt). 3 av 5 rabarber!
    Tack.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Det blev smarremums. Det ska vara mååånga rabarber i och mycket deg så att man kan få till en hög kant.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Smarrigt! Riktigt bra Rabarberpaj recept!

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *